Med helt nye og oppgraderte baner, er Norsk Dragracing på Gardermoen klare for å sette nye rekorder.

Tekst av Marte Nordahl 

Foto: Marte Nordahl

Norsk Dragracing sikter høyt og ser fram til å ta i mot de store og tunge teamene på Gardermoen. Deltagere vet godt at de nå har en av Europas beste baner. Til det største løpet i juli forventes det konkurrenter fra hele Europa, også fra USA, Canada og de Arabiske Emirater.

– Etter at Norsk Dragracing fikk midler til å bygge en helt ny bane, har etterspørselen for Dragrace vokst seg enda større. Vi har blitt fulgt nøye med på av hele Europa og USA, sier en fornøyd Annelie Olsson, styreleder i Norsk Dragracing.

Olsson har vært med i klubben siden 2003, og er opprinnelig fra Sverige og bosatt på Sørumsand like utenfor Gardermoen.

– Det mest spennende er hvordan været blir under løpene, og vi håper alltid på sol og nye rekorder, smiler hun bredt.

Godt samhold

Under løpene er det også mange utøvere som har med seg barn helt ned til 3- årsalderen. I depot kjenner alle hverandre og barna kan løpe helt fritt.

– Den største grunnen til at jeg, andre og alle funksjonærer driver med Dragracing er mest av allt fordi vi bruker veldig mye av fritiden vår på dette. Under løp er det veldig moro å se igjen gamle gode – og nye utøvere. Miljøet er helt unikt, sier hun.

Stort mangfold

På Gardermoen får man oppleve et stort mangfold av både menn og kvinner som konkurrerer mot hverandre. Selv om banen er beregnet for Dragrace, tilbyr de også Street Legal- løp, hvor man tar med sin egen gatebil eller sykkel som man konkurrerer med.

På Street- Legal løp tar man med seg sin egen gatebil som man konkurrerer med. Foto: Norsk Dranracing

– Vi har deltagere i alle aldre fra 8 år og helt til 80 år, som både kjører motorsykkel, bil og snøscooter, sier hun fornøyd.

Under konkurranse kan man konkurrere med motorsykkel, bil eller snøscotter. Foto: Norsk Dragracing

4.75 sekunder

Banerekorden på en 402 meter ligger i dag på 4.75 sekunder, med en hastighet på 514 kilometer i timen.

– Junior- klassen får kjøre 201 meter, og tiden varierer på rundt 9 sekunder ettersom hvilken klasse de kjører i. De unge og råe som deltar, blir fort hektet på farten og synes det er kult å konkurrer

e om en raskest mulig reaksjon ved starttreet, forklarer hun

Den høye farten krever at utøvere har stålkontroll over kjøretøyet, der sikkerheten til en hver tid skal være på plass i førersete.

– Skal man opp i de tøffeste og aller tyngste klassene på sykkel og bil, må man dessuten ha gjennomgått spesialkurs og oppgraderinger. Ser man på farten som faktisk blir kjørt, er andelen ulykker og uhel veldig liten med noen få ulykker som heldigvis har gått bra, bemerker hun.

Fast publikum

Norsk Dragracing har et fast publikum som i dag har kommet opp i en høy snittalder, og det dukker stadig vekk opp nye og lovende besøkende. Med høy begeistring for sporten og med oppgraderte baner, gjør at de fleste kommer tilbake.

– Vi ønsker gjerne å rekruttere den yngre garde, og låner ut kjøretøy for junior som består av to sykler- og dragstere. Vi leier også ut for de som ønsker det, sier hun.

Siden Norsk Dragracing ikke har mulighet til å ha konkurransekjøretøy og kjøretøy til seniorer – og store klasser, må man holde sitt eget kjøretøy.

– Siden vi tilbyr veldig mange klasser, trenger man ikke å eie det beste, raskeste eller dyreste kjøretøyet, sier hun videre.

Lisenskurs

Skal man starte med Dragracing må man alltid starte med et lisenskurs, med både teori og tre oppkjøringer. Kurset gir en veldig god innføring i hvordan bil og kjøring fungerer, også hva slags regelverk som gjelder.

– Vi prioriterer gjerne å dra med oss barn og unge på lisenkurs, mest fordi vi ser hvor flott det er for de. De fleste som forsøker seg på lisenskurs blir hektet og begynner å modifisere bil eller motorsykkel, forklarer Olsson.

Hard arbeid   

Etter mange år med høy aktivitet på banen, begynte den gamle asfalten å løsne og det ble for risikofylt å kjøre Dragrace, som endte med tap av de største klassene.

– Etter møter med blant annet kulturdepartementet og idrettsrådet i Ullensaker kommune, leverte vi i 2012 en 128 siders lang søknad om støtte til oppgradering av banen. Svaret på søknaden som kom i 2015 var utenom det vanlige, med en støtte på 10 millioner kroner, sier hun fornøyd.

Med en vanvittig stor dugnadsinnsats og beinhard jobbing, står endelig en splitter ny Dragrace- bane ferdig som er klar for flere konkurranser framover. Resten av område forventes å stå ferdig innen 2018.

– Vi er kjempestolte og fornøyde med det vi har fått til, og at det verste er unnagjort. Hadde det ikke vært for alle funksjonærer og frivillige som har stilt opp i alle år, hadde det ikke vært mulig å kjøre løp her, sier hun begeistret.

Foto: Linda Merethe Gare

Transport

Ønsker du å være tilskuer eller prøvekjøre, kan du enkelt ta deg til Gardermoen Flyplass med tog eller flybussen. Fra flyplassen går det shuttlebuss til for eksempel Thon Hotel Budget. Derfra må du regne med en passe lang gåtur. Husk gode sko!

Man kan også ta toget til Jessheim, og videre med lokalbussen som stopper i Blikkveien. Derfra får du en liten spasertur.

Under storstevnene kjører de egen shuttlebuss fra de nærmeste hotellene her, fra Mc. Donalds på nordsiden og Thon Hotel Budget. Fra Oslo kommer du deg til Norsk Dragracing Gardermoen på rundt 1- 1 ½ time.