Den 15. Mai 2019, klokken 13:30, fant en luftfartshistorisk begivenhet sted på Gardermoen. Da lettet det første flyet i den nye direkteruten mellom Norge og Kina. Med den nye ruten kan du reise fra Norge til Kina på bare 8 timer og 30 minutter.

Dette betyr bedre forbindelser mellom Norge og Kina – og gjør det lettere å reise videre til andre reisemål i Kina og resten av Asia. Ruten skal i hovedsak frakte norske og kinesiske turister, men vil også transportere norsk laks og annen sjømat til Kina. Prisen er ikke så gal heller. Den laveste prisen er nede på 4100 kroner Oslo – Bejing én vei. 

Lyst å reise til Kina? Her er 5 tips:

1. Vær ute i god tid.

På grunn av nye rutiner hos den Kinesiske ambassaden i Oslo, bør man i en overgangsfase forvente to måneders ventetid for å avgi fingeravtrykk og levere søknad. Passet ditt må også være gyldig i minst 6 måneder. Husk at flyplassene i Kina ikke utsteder midlertidig innreisetillatelse til norske borgere som ikke har gyldig visum, eller ikke har visum. Det er påbudt for utlendinger å registrere seg på nærmeste politistasjon innen 24 timer etter ankomst og mangel på registrering kan føre til bøter.

2. Ha gyldig helseforsikring!

Sykehusbehandling i Kina er ikke gratis og blir medisinsk evakuering nødvendig kan regningen bli stor. Standarden på legekontorer og sykehus utenfor byene kan være lav, så bruk de internasjonale sykehusene i de store byene så langt det er mulig. Ikke drikk vannet fra springen og skyll frukt og grønnsaker godt. Denguefeber er vanlig i de sydlige delene av landet. Dette er en virussykdom som gir influensa-liknende symptomer.  Det finnes ingen vaksine og sykdommen smitter gjennom myggstikk. Den beste måten å beskytte seg mot smitte er å unngå stikk. 

3. Vær foreberedt på språkbarrieren

Det er svært vanlig at taxisjåfører forstår hverken muntlig eller skriftlig engelsk. Ha derfor alltid med deg visittkortet til hotellet du bor på – oftest har de navnet og adressen skrevet i kinesiske tegn. Dette gjelder også for betjeningen på mindre restauranter og serveringssteder. Kinesere er generelt høflige, men det regnes ikke som uhøflig å spørre direkte om alder, høyde eller vekt. Ute på landet kan folk være veldig nysgjerrige på utlendinger. 

4. Vær obs på de kinesiske høytidene

Husk at det kan være svært mange turister rundt de offentlige høytidene og vanskelig å få tak i togbilletter og hotellrom rundt disse tidene: Kinesisk nyttår i jan/feb, Qingmingfesten i begynnelsen av april, Dragebåt-festivalen i mai/juni og Månefesten i sept/okt. Offentlige kontorer har åpent fra 09:00 – 17:00 på hverdager, mens de holder stengt i helger og på høytidsdager. Banker holder åpent 08:00 – 17:00 syv dager i uken. Markeder, butikker og restauranter er ofte åpne fra 08:00 – 22:00. De holder også åpent syv dager i uken. I de store byene finnes det små butikker som er døgnåpne.

5.  Vokt deg for svindel og pass godt på reisedokumenter.

Det er relativt sjelden turister blir utsatt for kriminalitet og vold i Kina, men det forekommer, særlig i populære turistområder. En vanlig svindel skjer i forbindelse betaling med 100-yuan sedler i taxi. Uten at passasjeren oppdager det gir sjåføren en falsk 100-seddel tilbake, hevder at passasjeren har betalt med falsk seddel, for så å be om ny seddel. Ha med deg en kopi av reisedokumenter som oppbevares separat. Kinesisk politi kan når som helst kreve at du fremviser originalt pass. Pass godt på reisedokumenter og dersom du skulle være så uheldig å miste passet må du snarest melde ifra til den lokale politistasjonen. De vil gi deg en politirapport som er nødvendig for utreise.

Kilder:

https://www.regjeringen.no/no/tema/utenrikssaker/reiseinformasjon/velg-land/reiseinfo_kina/id2414833/