Gardermokonferansen 2018 på 5 minutter

annonse
 
blank

En vellykket konferanse er over. Årets viktigste møteplass for næringslivet på Gardermoen ble avholdt 1. november. Her er noen punkter som kan være interessante for deg:

Av Hilde Christie Wright

1. Norge får sin første flyplassby – Oslo Airport City

Sverige, Danmark og Finland har. Nå er det Norges tur til å få sin første flyplassby, et såkalt Aerotropolis. Airport City-konseptet er etablert i Europa og resten av verden, og en årsak er at tid er blitt en like viktig faktor som beliggenhet. Det fortalte daglig leder Thor Thoeneie i Oslo Airport City.

Bilde: Oslo Airport City.

Ting skal gå fort, vi skal ha kort vei til det meste og kunne bevege oss langt på kort tid. Stortinget har vedtatt at byutvikling skal skje rundt store knutepunkt, og Oslo Lufthavn er det nest største knutepunktet vi har. I dag ligger det en enorm plass med jord og leire på østsiden av flyplassen. Det er der Oslo Airport City skal vokse frem som en stor bydel, større enn Aker Brygge og Tjuvholmen til sammen. Her skal det komme hoteller, et stort konferansesenter, kontorlokaler, restauranter, underholdning, messe og rekreasjon. Bilforhandlere, logistikkbedrifter og datasenter er noen aktuelle aktører som vil etablere seg der. Det er forventet at området Oslo Lufthavn, Oslo Airport City og Jessheim vil generere rundt 40.000 nye arbeidsplasser og like mange boliger. Men, ifølge Thoeneie, trenger ikke de som jobber i Oslo Airport City å flytte. Folk kan bo der de bor, også i Portugal, og ukependle med en flyreise på 2 timer. Rundt 15-25 år regner Oslo Airport City det vil ta å utvikle bydelen ferdig. Les mer på http://osloairportcity.no

 

2. Oslo Lufthavn: Verdens største sjømatterminal

Under mottoet «ingen har det travlere enn en død laks», fortalte Lufthavndirektør Øyvind Hasaas om det nye sjømatsenteret som skal bygges på Oslo Lufthavn. Allerede i dag letter tonnevis av laks med store cargo-fly og passasjerfly daglig fra flyplassen. Levende sjømat kommer også trygt fram til Asia på under 36 timer, men fiskeindustrien, i samarbeid med Avinor, vil effektivisere og utvide eksporten enda mer.

blank
Bilde: Avinor

Det gjør de ved å bygge en sjømatterminal som skal ha kapasitet til å lagre 250 000 tonn sjømat årlig. Det blir verdens største sjømatsenter for flyfrakt, og senteret skal stå ferdig i 2020. «Vi må ligge fram i skoa», sa lufthavndirektøren, og snakket også om den omstridte rullebane 3 som Avinor ønsker seg, men lokalbefolkningen ikke er så begeistret for. Den kan bli aktuell i 2030 hvis veksten i flytrafikken fortsetter som før. Avinor, som eier alle flyplasser i Norge, kaller seg teknologioptimister. De har tro på at vi skal begynne å se, men ikke høre, fly som går på el-motor allerede innen en femårsperiode. Se utviklingsplanene for Oslo Lufthavn.

3. Omstillingsmotor – noe for din bedrift?

Staten, gjennom Innovasjon Norge har en ny satsning på såkalte «omstillingsmotorer»; et 13 måneders program hvor minst 220 bedrifter over hele landet kan få hjelp til et kompetanseløft på områder som innovasjonsevne, bærekraft og muliggjørende teknologier. Satsningen skal bidra til raskere fornyelse og omstilling i norsk næringsliv, og Innovasjon Norge har satt av 30 millioner kroner til å støtte bedriftene. Prosjektleder Jon Sandvik, i Omstillingsmotoren Sintef Raufoss Manufacturing AS, orienterte om hva omstillingsmotorene tilbyr og hvordan du som næringsdrivende kan få hjelp fra dem. Finn ut om det passer din bedrift.

4. Det er mulig å snu på Flisa – en inspirerende historie

Flisa trykkeri er et strålende eksempel på hvordan en sidrumpa bedrift kan oppnå suksess med en sprek snuoperasjon. Fra å skrive på skrivemaskin og ha to telefonlinjer (hvor det ble opptatt hvis det ringte en tredje person), har trykkeriet på få år blitt den største grafiske bedriften mellom Oslo og Trondheim. I dag er de fleste kundene i Oslo – den rake motsetningen til trykkeriet som kaller seg «itte akkurat urbant» og spiller på fjøs og poteter som varemerke. En ung kreativ stab viser at du kommer langt med humor og originale markedsføringsstunt. Daglig leder Per Otto Sletten har noen gode råd hvis du og din bedrift trenger fornyelse: Maskiner kan kjøpes, men dyktige folk kan ikke kopieres. Du må ha et godt arbeidsmiljø, gjøre ting annerledes og spørre deg, hvilke produkter og tjenester kan gjøre verdien større for kunder i fremtiden? Står du stille blir du skutt, sitat Hans Geelmuyden. Møt de glade bøndene her!

5. Solkraft i Norge – det skjer nå

Har du tenkt på Solenergi som en alternativ energikilde for bedriften eller hjemmet ditt, men slått det fra deg fordi det er for dyrt? Det er det ikke lenger, ifølge Tor Christian Tuv i Fusen. Han får støtte fra eksperter og en rekke avisoverskrifter som sier at dyrere strøm og billigere solceller gjør at «å investere i solpaneler gir bedre rente enn i banken». Selv i vårt vinterland fungerer cellene bra, så lenge de ikke er dekket av snø, forklarer Tuv. Klimaet er i endring fremover – i 2050 er det spådd vilt, varmt og vått vær – og elendig skiføre. For øyeblikket er solkraft den fornybare energiformen som vokser raskest i verden. Det høres forlokkende ut at panelene på taket produsere strøm enten du er hjemme eller ikke, så huset eller næringsbygget kan tjene penger for deg mens du ligger på en strand. Dette var nok tanker som vekket nysgjerrighet blant flere næringslivledere på årets Gardermokonferanse.