Det var en lett og god stemning under Oslo Lufthavn sitt 20- årsjubileum. For alle som husker åpningen av flyplassen, har det skjedd en rivende utvikling, til stor glede for flyplassens mange besøkende og ansatte.

Av Marte Nordahl

8. oktober 2018 fylte Gardermoen 20 år, til stor jubel for ansatte og passasjerer. Foto Marte Nordahl

Gardermoen er en kjær og nær flyplass for veldig mange passasjerer og ansatte. I løpet av 20- år har mer enn 386 millioner passasjerer reist til og fra Oslo Lufthavn. Flyplassen har dessuten utviklet seg til å bli en stor internasjonal flyplass, med et stort rutenettverk til spennende destinasjoner i hele verden.

– Etter å ha åpnet “nye” Oslo Lufthavn i april 2017, har vi fasiliteter til å utvikle flyplassen til å bli topp ti på kundetilfredshet i Europa. Også til å bli en attraktiv flyplass for selskaper i hele verden, sier kommunikasjonssjef i Avinor, Joachim Westher Andersen.

blank
Ingunn Aulom sammen med Henning Bråtebæk, gleder seg begge over den store dagen. Foto Marte Nordahl

Gratulerer med dagen

– Gratulerer med dagen, sier Ingunn Aulom oppstemt. Hun har jobbet på Gardermoen i 23 år, og jobber i dag som sekretær for Lufthavndirektør Øyvind Hasaas.

– Jeg har vært så heldig å få lov til å være med helt fra åpningen, sier Aulom, som er bosatt på Jessheim, og har syklet til jobb i mange år.

Stor utvikling

– Det har skjedd en rivende utvikling her på Gardermoen. Størst av alle er romfølelsen- en følelse av å gå inne på et stort kjøpesenter, med en rekke gode serveringssteder og butikker, sier Aulom.

Vicente Gonzales fra Bergen, med sine to døtre Emma Gonzales og Ines Gonzales, var positivt overrasket over feiringen. Foto Marte Nordahl
Vicente, Emma og Ines prøver lykken. Foto Marte Nordahl

Ved DNB sitt lykkehjul, traff vi også på Vicente Gonzales fra Bergen, med sine to døtre Emma og Ines, som fikk et overraskende møte med 20- årsjubileet.

– Jeg var her på åpningsdagen for 20 år siden, og det har skjedd veldig mye siden den gang. Jeg er godt fornøyd med Gardermoen, og spesielt de fine restaurantene med all kvalitetsmaten. Likeså er det fint at flyene er så punktlige, som også er viktigst for meg, sier Gonzales, som er på vei til Evenes for å slappe av i høstferien.

I løpet av 20- år har mer enn 386 passasjerer reist til og fra Oslo Lufthavn. Foto Marte Nordahl

Action

– Helt siden åpningen av flytrafikken i 1998, har det vært en fantastisk utvikling her på Gardermoen. Her er det mye folk og action, og det skjer noe på jobb hver dag, sier Director Airside Operations, Oslo Lufthavn, Henning Bråtebæk.

Bråtebæk sitt ansvarsområde er blant annet drift og vedlikehold, deriblant snøbrøyting, som flyplassen er spesielt gode på. Nå ser han fram til presentere sitt område på festdagens møte, for blant annet Avinor sin nye styreleder, Anne Carine Tanum.

Bjørn Aas, har vært ansatt i Airport Security i Plasstjenesten siden høsten 2010, og arbeider blant annet med å sikre snøbrøyting på rullebanene.

Bjørn Aas, har vært ansatt i Airport Security i Plasstjenesten i 8 år, og er storfornøyd med en litt annerledes dag. Foto Marte Nordahl

– Her er det nok å gjøre hele året, spesielt med etterdønninger fra den store snømassen på vinterstid, sier Aas, som er fornøyd med en feststemt dag litt utenom det vanlige, med pølser og marsipankake for de ansatte.

Flere byggeplaner

Lars Spogen jobber som byggeleder i Avinor, og har vært med på utbygging av terminal 2 (T2) , som startet i 2013.

blank
Lars Spogen jobber som byggeleder i Avinor. Han er klar for nye og store prosjekter på Gardermoen. Foto Marte Nordahl

– Det har skjedd utrolig mye her, med en flyplasss som omtrent har blitt dobbelt så stor. Det er fint og variabelt her nå. Spesielt moro er det å ha vært med på utbyggingen av T2 som sto ferdig i fjor, sier han fornøyd.

Og flere prosjekter er på vei, med en utvidelse av Schengen- i østre del. Gravearbeidet (UNSØ- prosjektet) som startet 1. oktober, forventes ferdigstilt i 2022.

Aktiviteter for alle

Rundt omkring i terminalene var det både små og store overraskelser for passasjerer og ansatte, med aktiviteter som lykkehjul, konserter, samt cookies og tegnehefter for de minste. Her var det også mange gode shoppingtilbud i de mange butikkene.

DNB- leder på Gardermoen, Gerda Tunhøvd, er veldig fornøyd over å få mulighet til å sette litt farge på feiringen.

DNB- leder på Gardermoen, Gerda Tunhøvd og synes det er morsomt å gjøre litt stas ut av dagen, spesielt for barna. Foto Marte Nordahl.

– Det er trivelig å få være en del av det kommersielle konseptet. Også er det moro å få gjøre det litt stas for reisende, spesielt for de små. Siden kl 09 i morges har vi delt ut over 100 drikkeflasker- og dropsesker, samt reflekser, sier hun fornøyd.

Kun 20 år?

Ved lykkehjulet inne på taxfree- handelen, møter vi på Marianne Kroglund, som er på vei til Rovanemi i Finland. Hun har nettopp vunnet noen godsaker, som kommer godt med på reisen.

Marianne Kroglund, er på vei til Rovanemi i Finland. Foto Marte Nordahl

– Jeg tenker at Gardermoen alltid har vært her, men det stemmer jo ikke. Nå har det blitt nytt og fint mange steder, med god tilgang til de destinasjonene man trenger, sier hun fornøyd.

Rundt hjørnet møter vi på mer god stemning, og lystige toner fra egen DJ som sammen med brandet Bad Norwegian, har kommet til Gardermoen for å lage litt aktivitet.

F.v Carl- Arne Meyer Melin, Marius Kristiansen og DJ Joachim Sjøberg, sammen med brandet i Bad Norwegian, gleder seg over den gode stemningen. Foto Marte Nordahl

– Feiringen her er helt fantastisk. Vi har brandet vårt her; hudpleieserien Bad Norwegian, egen DJ og et stort bursdagskort som alle reisende får signere til stor heder for flyplassen, sier Carl- Arne Meyer Melin fornøyd, som synes flyplassen har blitt oversiktlig og luftig.