Kalkulator regner ut din flyerstatning

Kalkulator regner ut din flyerstatning

FLYKALKULATOR: Forbrukerrådet har laget en egen kalkulator for at reisende skal kunne sjekke hva de har krav på dersom flyet deres blir forsinket eller innstilt.Får vite hva du får dekket mens du venter.

Kilde: NTB/DagbladetFoto: Scanpix

Forbrukerrådet har laget en egen kalkulator for at reisende skal kunne sjekke hva de har krav på dersom flyet deres blir forsinket eller innstilt.

På kalkulatoren kan forbrukerne skrive inn hvor de skal og hvor lenge de har ventet. Dermed blir det beregnet om utgifter til mat, drikke og hotell kan dekkes, eller om de kan få pengene for reisen tilbake.

Under en landsomfattende aksjon fredag formiddag 20.juni på flyplassene Tromsø, Værnes, Flesland, Sola, Kjevik, Gardermoen, Torp og Rygge viste Forbrukerrådet flypassasjerene hvordan kalkulatoren kan brukes.

Forbrukerrådet har sett behov for et slikt hjelpemiddel ettersom rettighetene til forbrukerne rundt flyreiser er veldig kompliserte, og det er vanskelig for vanlige folk å vite hva de har krav på. 

Forbrukerrådets direktør Randi Flesland er langt fra fornøyd med informasjonen flyselskapene gir passasjerene når det oppstår problemer med flyavgangene.

- Flyselskapene har plikt til å fortelle passasjerene hva de har krav på. Det er når du har ventet i timevis at du trenger mat og drikke, og det er når du får vite at flyet er innstilt, at du må velge om du vil ha pengene tilbake eller reise senere, sier Flesland. 

Hun mener det ikke er tilstrekkelig at noen flyselskaper sender SMS til kundene når flyavganger er forsinket eller innstilt. 

Gå til KALKULATOREN HER

Del dette med dine venner

Nordmenn bruker mest på ferien

Nordmenn bruker mest på ferien

Nordmenn er på verdenstoppen når det gjelder å bruke penger på ferie. En av tre bruker mer enn planlagt.
Nye tall fra momondo.no viser at nesten halvparten av oss planlegger å bruke over 16.000 kroner på sommerferien i år. 35 prosent bruker ofte enda mer enn planlagt.

Kilde: Momondo

- Nordmenn er helt klart de som oppgir å bruke mest på ferie. Vi er nok vant til å ha god råd når vi er ute på tur, men det ser også ut som mange har opplevd den sure svie etter å ha brukt mer enn planlagt, sier Camilla Moe Bogen, momondos markedssjef i Norge.

Blant andre land i momondos reiseundersøkelse er Sverige, Danmark, Tyskland, Frankrike, Storbritannia og USA.

Menn slår på stortromma

Undersøkelsen viser også at det er flest nordmenn som planlegger å bla opp over 75 000 i sommer. 22 prosent regner med å bruke mellom 8000 og 16 000 kroner.

Tallene viser i tillegg at ferie er noe av det vi helst vil bruke penger på. Syv av ti oppgir at de ønsker å bruke pengene sine på reise.

- Vi ser at å oppleve nye steder er viktig avkobling for mange, noe som både prioriteres og verdsettes høyt i et hektisk arbeidsliv, forteller Moe Bogen.

Det er menn som oppgir å bruke mest på ferien, og også de som oftest går på en smell. 38 prosent av mennene oppgir at de pleier å bruke mer enn planlagt, mot 32 prosent av kvinnene.

– I ferien er det mange som vil unne seg det lille ekstra, fordi det føles som et fortjent avbrekk fra hverdagen. Det gjelder nok begge kjønn, sier Moe Bogen.

Spar penger på flytidspunkt

Undersøkelsen viser at det først og fremst er de faste utgiftene som flybilletter og hotell nordmenn ønsker å bruke minst penger på.

48 prosent vil helst spare på flybillettene, mens 31 prosent foretrekker å krympe hotellregningen. momondos tegne søketall har imidlertid vist at nordmenn helst vil bo fint når de er på tur. Vi er de som søker mest på firestjerners hotell.

- Vi vil nok helst ha i pose og sekk. Da bør man også lære seg noen tommelfingerregler. For å spare inn penger på flybillett er det for eksempel viktig å være bevisst på hvilke dager man legger turen til. Har du for eksempel mulighet til å reise på en lørdag istedenfor en fredag, kan du plutselig spare inn ganske mye, forteller Moe-Bogen.

Man bør også være bevisst på når man kjøper billettene. I følge data fra momondo bestiller nesten halvparten av nordmenn ferieturen de siste to månedene før avreise.

- Vi vet at mange nordmenn bestiller tur i siste liten. Det vanlige rådet er jo at man kan spare penger på å være ute i god tid. Samtidig varierer dette mye. Vil man til New York, lønner det seg mest å bestille 8 uker i forveien, mens til London er det snakk om 20 dager i forveien, sier Moe-Bogen i momondo.

Del dette med dine venner