Er flyet ditt kansellert, overbooket eller forsinket?

Ved kansellering, overbooking eller store forsinkelser har du som kjøper en rekke flyrettigheter som det er lønnsomt å kjenne til.

Mange kjenner ikke til hvilke rettigheter man har på reise, eller hvilke avtalevilkår som følger med. Det kan gi deg en rekke ulemper om noe skulle skje på reise.

Får du beskjed om at flyet ditt er innstilt eller kansellert, har du rett til å få hevet kjøpet, få snarlig omruting eller få tilsvarende avtalevilkår på et senere tidspunkt om ønskelig.

Undersøk dine flyrettigheter nærmere på Forbrukerrådet sine nettsider.

Kompensasjon

Satsene for kompensasjon er basert på flyreisens lengde, og hvor mye du er forsinket. Flyr du for eksempel Oslo–København, vil du ha rett på 250 euro, Oslo–Roma vil du ha rett på 400 euro, og Oslo–New York vil det være 600 euro.

Eksakt beregning kan du finne her.

Forpleining ved kansellering

Ved ekstra ventetid grunnet kansellering av fly, har du rett på forpleining som inngår i mat, drikke samt overnatting og transport til og fra hotellinnkvarteringen. Er det flyselskapets skyld at flyet er overbooket, har du også rett på erstatning.

Dokumentasjon

Skal du få dekket alle utgifter, er det viktig å ta vare på alle kvitteringer og dokumentasjon på utgifter du har hatt på mat, transport og hotellopphold.

Ferskvare

Husk å benytte deg av rettighetene som mat og hotell mens du fortsatt er på flyplassen. I det du setter deg på flyet er det vanskelig å få tilbake det du har krav på senere.

For å hjelpe og gjøre det enklest mulig for folk som havner i knipe, har Forbrukerrådet utviklet en priskalkulator som hjelper deg med å finne ut av hva du har krav på. Her finner du også lenker til flyselskapenes klagesider, der du må kreve erstatning.

Sikkerhetstips for reisebestillinger

Før du bestiller en ny reise kan det være veldig smart å se hva slags vilkår du får med på kjøpet, som gir deg rettigheter.

Sikreste alternativene får du her: 

  • Pakkereiser gir best rettigheter
  • Gjennomgående flybillett er tryggest
  • Kredittkort er smartest
  • Sjekk servicevilkårene

For flere detaljer les mer om de ulike punktene her.