Skal du på skiferie i vinter?

Skal du på skiferie og har planer om reise med fly, er det fint å ta noen forhåndsregler. Avinor oppfordrer alle som skal ut å reise i vinter, å beregne ekstra god tid.

I tillegg gjør du lurt i å forhåndsbestille spesialbagasje for å sikre frakten. Avinor anbefaler at man gjør seg kjent med flyselskapets regler for bagasje i forkant av reisen.

Av Marte Nordahl. Foto Emma Paillex, Unsplash.

Pakk smart og lett

Vi spurte Erlend Sande, ansvarlig redaktør i Fri Flyt, om hva som er viktig å tenke på når man pakker til skiferien.

– Som oftest pakker man ned altfor mye klær, og man trenger nødvendigvis ikke det dobbelte av alt. Ta gjerne med gode vintersko som tåler både vann, dyp snø og slaps, siden man kan møte på ymse nede i alpelandsbyene. Erfaringsmessig er det også nyttig med ekstra par med sokker og hansker, sier Sande.

Selv om Sande foretrekker å ha med eget skiutstyr for å sikre seg gode ski, er det også mange som foretrekker å leie.

– Husk også solbriller i tillegg til skibriller. Sola er sterk i Alpene, så husk solkrem. I tillegg er det fint med en god og varm jakke om kvelden. Badetøy er også fint å ha med, siden det ofte er fine badeanlegg i området, legger han til.

Viktige sjekkpunkter før flyreisen

  • Er sportsutstyret ditt av riktig størrelse?
  • Merke utstyret godt og pakk det inn i en ski- eller snowboardbag.
  • Skriv ut reisekvitteringen og ta den med på flyplassen. ( I tilfelle strømmen på telefonen går.)
  • Sjekk inn og lever bagasjen minst en time før avgang.
  • Undersøk med ditt flyselskap eller reiseaktør hvor mange kilo bagasje du kan sjekke inn.

Topptur

Sande forteller at det som kan være farlig i Norge, er gjerne enda mer risikofylt for eksempel i Alpene, med store fjellsider og mye snø.

– Når man skal på topptur eller kjøre off- piste, er redningsutstyr med spade, søkestang og en skredsøker et must. Du må i tillegg kunne å bruke utstyret og kombinere med sunn fornuft i vurderingene av hvor du setter utfor. En del har også skaffet seg skredsekk, som øker sjansen for å overleve hvis de skulle bli tatt av skred. Noen av disse har mekanismer med små sprengladninger. Har du en slik, bør du først gå inn på produsentens nettside og sjekke hvordan du skal gå fram når du sjekker inn sekken, sier Sande.

Spar tid i sikkerhetskontrollen

  • Merk kofferten din ekstra godt med navn. Gjerne tenk sikkerhet, med en god lås som fungerer på all bagasje.
  • Har du gaver i håndbagasjen som inneholder flytende eller skarpe gjenstander, inkludert neglesaks?
  • Du sparer mye tid om du ikke har med væske over 100 ml, som inkluderer alt som er flytende, smørbart eller i gassform.
  • Alt av metall skal fjernes fra kroppen, og fotoutstyr, PC, nettbrett og mobiltelefon skal ut av håndbagasjen.

Reiser du med barn?

Reiser du med barn under 12 år, tilbyr Avinor egne familiesluser, både i den nye og gamle delen av avgangshallen. Her kan du også låne barnevogn kostnadsfritt etter sikkerhetskontrollen.

Les mer i vår artikkel om å reise med barn.

More Interesting News