Skal du ut og fly i juleferien?

Kofferten er pakket klar, og gjerne overfylt med noen ekstra gaver. Du har kanskje planer om å handle de siste gavene på flyplassen? Da er det ekstra viktig å pakke smart – og viktigst av alt er å beregne god nok tid for reisen ut til Gardermoen. Juletiden kan rett og slett oppleves som stressende for mange, med ekstra glatte veier.

Har du gyldig pass for utenlandsreisen?

Forhåndsbestilling av parkering på Gardermoen lønner seg.

Enten om du reiser bort for å slappe av utenlands, eller vender nesa hjemover, bærer juletiden på Oslo Lufthavn preg av forsinkelser, avhengig av vær og vind, men også grunnet det høye aktivitetsnivået. Derfor er det viktig å beregne ekstra god tid på reisedagen.

Avreisedag avgjør

I år (2023) faller siste arbeidsdag før julaften på fredag 22. desember.  Dette blir nok en svært travel dag på flyplassen.

Avreisedatoen med flest forsinkelser er i følge Airhelp 21. desember, mens dagen derpå også er veldig hektisk. 23. og 24. desember er dager som er relativt rolige, med færre forsinkelser sammenlignet med andre reisedager i julen. For de som planlegger hjemreise, er 29. desember dagen med færrest forsinkelser. 30 desember har derimot flest.

Klokkeslett er også avgjørende for hvor raskt du kommer deg opp i luften. Jo tidligere på morgenen du flyr jo bedre! I tidsrommet fra klokken 16 til klokken 22 er det fare for flest forsinkelser.

Kjenn dine rettigheter ved kansellering og forsinkelser.

Vær godt forberedt

For at du skal rekke de siste gjøremålene før du setter deg på flyet, er det smart å unngå unødvendig tid i sikkerhetskontrollen. Det er også lov å håpe på at man slipper unna lange køer.

Slik tar du deg enkelt gjennom sikkerhetskontrollen.

Viktig å tenke på før du sjekker inn:

  • Merk kofferten din ekstra godt med navn. Gjerne tenk sikkerhet, med en god lås som fungerer på all bagasje, for å sikre all bagasje og julegaver.
  • Har du gaver i håndbagasjen som inneholder flytende eller skarpe gjenstander, inkludert neglesaks?
  • Du sparer mye tid om du ikke har med væske over 100 ml, som inkluderer alt som er flytende, smørbart eller i gassform.
  • Alt av metall skal fjernes fra kroppen, og fotoutstyr, PC, nettbrett og mobiltelefon skal ut av håndbagasjen.

Har du samtlige punkter i orden, kan du trygt ta deg gjennom sikkerhetskontrollen  i ført julenisseskjegget, uten å unngå mistenksomme blikk.

Kilder: Airhelp